GÜNDÜZ AKTAN TOBB ETÜ’DE DÜZENLENEN TÖRENDE ANILDI


   TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde (ETÜ) yaklaşık üç ay önce vefat eden eski Büyükelçi Gündüz Aktan için anma etkinliği düzenlendi. 

TOBB Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Gündüz Aktan’ı Anlamak ve Anlamak” konulu anma toplantısında yaptığı konuşmada, Aktan’ın, “Türkiye'nin dış politika meselesinde en güzel analizleri yapabilen bir kişi olduğunu, kendisinin yazılarını sürekli takip ettiğini” söyledi. Hisarcıklıoğlu, Aktan’ın TOBB’un dış politika görüşlerinin oluşturulmasında da büyük katkılar sağladığını belirtti.  

Aktan’ın en önemli eserlerinden birinin TOBB ETÜ olduğunu, üniversitenin kurulmasının temellerini birlikte attıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Geç bulup çabuk kaybettim. Onun Radikal’deki yazılarını kitap haline getirmeyi düşünüyoruz” dedi.  

Politik Psikoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Çevik de Aktan’ın derneğin kurucu üyelerinden biri olduğunu anımsattı. Çevik, Aktan’ın diplomatik sorunların barışçı çözümü için psikolojik sorunların ortadan kaldırılmasının gerekliliğini savunduğunu anlattı. Çevik, Aktan’ı, “olayları derinlemesine analiz eden, dürüst, vatanperver, Türk tipi laiklik anlayışına sahip” biri olarak tanımlayarak, “Onu fikirlerine en fazla ihtiyaç duyduğumuz dönemde kaybettik” dedi.  

Emekli Büyükelçi Sanlı Topçuoğlu da Aktan ile arkadaşlıklarının yarım yüzyılı geçtiğini söyledi. “Çok değerli bir arkadaş, çok iyi bir diplomattı, çok okudu, çok düşündü, çok çalıştı” diyen Topçuoğlu, Aktan’ın gerek dış politika, gerekse toplum sorunları konusunda çok çalıştığını belirtti. Topçuoğlu, “Bir faninin ulaşabileceği en yüksek mertebeye çıktı, bilge bir kişi olarak vefat etti” diye konuştu.  

MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu da Aktan”ın sadece iyi bir diplomat değil, çok iyi bir ekonomist olduğunu, bilimsel çalışlarında çok titiz davrandığını ve dünyadaki ekonomik krizi bir yıl öncesinden tahmin ettiğini söyledi.  

Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış da Aktan’ın ölümünün kendisinde “çok büyük olumsuzluk” yarattığını belirterek, Aktan’ı “dört başı mağrur filozof'” olarak tanımladı.  

Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Yetkin ve Kanal A Genel Yayın Yönetmeni Alper Tan’ın da katıldığı ve Gündüz Aktan’ı anlattıkları anma toplantısında Aktan’ın televizyon programlarından özel bir gösterim de gerçekleştirildi.

Kaynak

Hiç yorum yok:

bilgisayar