TOBB ETÜ Mezuniyet Töreni 2


İLK MEZUNLAR İŞ DÜNYASINDA YERLERİNİ ALDI, SIRA İKİNCİ MEZUNLARDA 

Kuruluşundan bu yana, başta “Ortak Eğitim Modeli” olmak üzere Türk eğitim sisteminde pek çok alandaki yeniliklere öncülük ederek akademik hayatını başarılarla sürdüren ve ilk mezunlarının tamamına yakınının iş sahibi olmasının gururunu yaşayan, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ikinci mezunlarını, Milli Eğitim Bakanı Nimet ÇUBUKÇU ile TOBB Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımlarıyla 2 Temmuz 2009 Perşembe günü düzenlenen 2008- 2009 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet Töreninde verdi. 

Törene, akademisyenler, protokol, öğrenci velilerinin yanı sıra 81 ilden 365 Oda ve Borsanın Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları da katıldı. 

Törende konuşan Başkan Hisarcıklıoğlu en büyük gücün gençler olduğunu belirterek, onların iyi eğitim alabilmesinin önem taşıdığını ifade etti. 

Üniversiteyi 2004 yılında kurarken bazı hedefler koyduklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, 10 yıl sonra Türkiye'de bir numara olmayı amaçladıklarını kaydederek, ''10 yıla kalmadan, son 3 yıldır gerek tercih edilme, gerek bölümler itibarıyla gerekse hocalarımızın yayınladıkları akademik yayın sıralamasıyla Türkiye'de bir numaralı üniversite haline geldik. Bir ilki gerçekleştirdik'' dedi. 

TOBB ETÜ’nün diğer üniversitelerden bazı farkları olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, eğitim-öğretime başlarken ''Türkçe eğitim vererek bir numaraya çıkmayı'' hedeflediklerini söyledi. ''Bugün hem Türkçe eğitim veriyoruz, hem bir numarayız'' diyen Hisarcıklıoğlu, ancak bugünkü dünyada kendi alanlarının sınırlarına kapanmanın mümkün olmadığını, bu nedenle yabancı dilin en iyi şekilde öğretilmesini amaçladıklarını anlattı. Hisarcıklıoğlu, üniversitede öğrencilerin, uluslararası geçerliliği bulunan TOEFL belgesiyle yabancı dil seviyelerini belgelendirdiklerini kaydetti. 

Üniversitelerinde üç yarıyıl uygulaması yapıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, öğrencilerin bir yarıyılı iş yerlerinde geçirdiklerini, böylece üniversiteyi tamamladıklarında bir yıl iş deneyimleri bulunduğunu belirtti.  

Öğrencilerin yeni buluşlar yapmasına önem verdiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: 

''Ben küçükken rahmetli babaannem farklı bir fikrim olduğu zaman 'icat çıkarma oğlum' derdi. Ben bunun sadece bizim Kayseri'de olduğunu zannederdim. Sonra baktım ki 81 ilde herkes çocuklarını 'icat çıkarma' diye yetiştiriyor. Ama devir icat çıkarmama devri değil, icat çıkarma devri.'' 

Üniversitelerinden iki öğrencilerinin buluşlarıyla patent aldıklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'yi en iyi şekilde geleceğe taşıyacak gençlerin yetişmesini sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. 

Üniversitelerinde ayrıca ''Liderlik'' ve ''Sosyal Davranış'' derslerin de zorunlu olarak okutulduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Bugün bu sıralarda oturanlar, Türkiye'nin geleceğinde rol oynayacak gençlerdir'' dedi. 

Hisarcıklıoğlu gençlerden, ülkenin ve toplumun değerlerine, cumhuriyete ve demokrasiye sahip çıkmalarını istedi. Demokrasi ve gelişmenin birbirinden ayrılamayacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, ''Bir yanlışı daha yapmamamız lazım. Bizim gençliğimiz ve hayatımız hep bunlarla geçti. Hep birinin diğerini 'öteki' diye gördüğü, birbirini 'düşman' diye gördüğü, komşunun komşusuna 'düşman' diye baktığı bir dönemi geçirdik. En önemli şey insan sevgisidir. İnsan farklı düşünebilecek. Farklı düşünmesine rağmen onu söyleme özgürlüğünü ortaya koyuyor olmamız lazım. Güçlü ekonomi olmak istiyorsak demokrasimizin en üst standartlarda olması lazım'' diye konuştu. 

Bakan Çubukçu: TOBB ETÜ Model Üniversite 

Bu yıl mezun olan 160 genç için düzenlenen mezuniyet törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, artık hayatla baş başa kaldıklarını ifade ettiği mezunlara, “Bundan sonra sizden ileriye doğru kararlı, sürekli ve saygın adımları, kendiniz çevreniz, ülkeniz ve insanlık için atmanızı, bilgi toplumlarıyla yarışabilen, onların ötesine geçebilen, daha ileri ve gelişmiş bir Türkiye yaratmanızı bekliyoruz” diye seslendi. 

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ''eğitimin her kademesinde olduğu gibi yükseköğretimde de mahalli idarelerin, gönüllü kuruluşların ve özel sektörün daha fazla katkısına ihtiyaç duyulduğunu'' belirtti. 

Bakan Çubukçu, girişimci ve nitelikli toplum önderleri yetiştirmek, üniversite-sanayi işbirliğini sağlamak amacıyla TOBB tarafından kurulan ETÜ'nün bu üniversiteler arasında çok kısa sürede saygın bir yere geldiğini, 6 yıllık kısa geçmişinde ''model'' bir üniversite olduğunu kaydetti. Çubukçu, bu üniversiteden mezun gençlerin nitelikli insan gücü olarak Türkiye'nin kalkınmasında önemli yerler alacaklarını inandığını dile getirdi. 

Bilgi çağının en önemli sermayesinin ''yetişmiş insan'' olduğunu ifade eden Çubukçu, genç insan potansiyeli yüksek Türkiye'nin bu potansiyeli çok iyi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Çubukçu, ilgili, donanımlı, yeniliklere açık, üreten, değerlerine bağlı, teknolojiyi kullanabilen gençlerin yeni yüzyılda Türkiye'nin en büyük gücü olacağını belirtti. 

Üniversitelerin ülke ekonomisine büyük katkılarda bulunduğunu, uluslararası alanda rekabet edebilecek bilgi toplumunun oluşmasını sağladığını anlatan Çubukçu, bilgiyle toplumsal gelişme ve kalkınma hedefleri doğrultusunda hizmet vermenin, ülkenin gereksinim duyduğu alanlarda insan gücü yetiştirmenin üniversitelerin temel görevleri arasında yer aldığını kaydetti.  

İnsanlara yapılan yatırımın yatırımların en uzun vadelisi, en pahalısı ve en önemlisi olduğunu söyleyen Çubukçu, ''Zahmetli, büyük sabır ve özveri isteyen bu yatırımı hedefi ilerlemek olan toplumlar asla göz ardı etmemelidir'' diye konuştu. 

Vakıf üniversitelerin eğitime yaptıkları katkının ayrı bir önemi bulunduğunu ifade eden Çubukçu, ilk kez 1984 yılında kurulmaya başlanan vakıf üniversitelerinin artık devlet üniversitelerinin yanında yer aldıklarını belirtti. Çubukçu, şunları kaydetti: 

''2002 yılında 53'ü devlet, 23'ü vakıf olmak üzere ülkemizdeki üniversite sayısı 76 iken bugün itibarıyla bu sayı 94'ü devlet, 38'i vakıf olmak üzere 132'ye ulaşmıştır. 2003-2009 yılları arasında 41'i devlet, 15'i de vakıf üniversitesi olmak üzere 56 üniversitenin kurulması ise hükümetimizin eğitime, nitelikli insan gücüne, bilgi toplumuna ve gençlerimize verdiği önemin en somut ifadelerinden birini oluşturmaktadır. Halen yükseköğrenimdeki 3 milyon öğrencinin sadece yüzde 6'sı vakıf üniversitelerinde öğrenim görüyor. Bu oran kuşkusuz gelişmiş ülkelerin oldukça altında. Dolayısıyla eğitimin her kademesinde olduğu gibi yükseköğretimde de mahalli idarelerin, gönüllü kuruluşların ve özel sektörün çok daha fazla katkısına ihtiyaç vardır.'' 

Çubukçu, 7 vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin yasanın da Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulduğunu belirterek, ''Böylelikle hükümet olarak kuruluşuna destek verdiğimiz vakıf üniversitelerinin sayısı 45'e çıkmış oluyor. Üniversiteler arasında rekabet, eğitimde kalite, ülkemizin yüksek okullaşma oranındaki hedeflerimiz, gençlerimizin yükseköğrenim taleplerinin karşılanması gibi sayısız faktör vakıf üniversitelerinin kurulmasını ve desteklenmesinin önemini ortaya koymaktadır'' dedi. 

TOBB ETÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Yücel Ercan da üniversitelerindeki çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Bugün 167 lisans, 34 yüksek lisans öğrencisinin mezun olacağını ifade eden Ercan, mezunlara, ''Mezun olmak bu üniversiteden ayrılmak demek değil. İlişkilerinizi devam ettirin'' diye seslendi. 

Ercan, bilgilerin artık çok çabuk eskidiğine işaret ederek, hayat boyu öğrenmenin önemli olduğunu, insanların kendilerini sürekli yenilemeleri gerektiğini vurguladı. 

Okul hayatında başarı kazanmakla meslek hayatında başarı kazanmanın aynı şey olmadığını söyleyen Ercan, başarılı olmak için girişimciliğin ve takım çalışmasına yatkınlığın önem taşıdığını söyledi.  

Törende, üniversite birincisi mezun İlknur Cansu Kaynak da bir konuşma yaparak, duygularını dile getirdi. 

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu lisans ve yüksek lisansta üniversitede dereceye girenlere başarı belgelerini verdi. Törende, yaptıkları buluşlarla patent hakkı kazanan Emrah Karakaya ve Sedat Kılıç isimli mezunlar da ''icatçı öğrenciler'' olarak ödül aldı.  

Üniversitesi birincisi İlknur Cansu Kaynak'ın kütüğe plaket çaktığı törende, mezunlara başarı belgelerinin verilmesinin ardından toplu fotoğraf çektirildi ve gençler mezuniyetlerini havaya kep atarak kutladı.

Hiç yorum yok:

bilgisayar